CRESTEREA DINTILOR DE LAPTE
Primul dinte apare la majoritatea copiilor incepand cu varsta de 4 pana la 7 luni. Exista cazuri in care copilul este mai precoce si, astfel, primul dinte apare mai devreme de varsta de 3 luni, dar este posibil ca acesta sa apara si in jurul primei aniversari. Indiferent de momentul in care observi primul dinte al micutului tau, nu uita sa marchezi momentul facand poze si notand data in cartea bebelusului tau sau intr-o agenda speciala.
Sus
1 - Incisivi centrali (8-13 luni)
2 - Incisivi laterali (8-13 luni)
3 - Canini (16-23 luni)
4 - Primii molari (13-19 luni)
5 - Molari secundari (25-33 luni)
Jos
1 - Incisivi centrali (6-10 luni)
2 - Incisivi laterali (10-16 luni)
3 - Canini (16-23 luni)
4 - Primii molari (13-19 luni)
5 - Molari secundari (25-33 luni)
Este posibil sa auzi ca aparitia fiecarui dinte de lapte este anuntata cu 2-3 saptamani inainte, timp in care copilul manifesta durere si disconfort. In realitate, cei mai multi dinti ies fara sa provoace durere sau disconfort. In anumite cazuri, poti observa cu 1-2 zile inainte sa iasa dintele ca micutul este agitat, saliveaza mai mult si simte nevoia sa roada un obiect tare. Aceste simptome se manifesta si timp de 1-2 zile dupa aparitia dintelui.
Uneori, aparitia dintilor poate fi insotita de:
- Iritabilitate
- Gingii umflate, sensibile
- Refuzul de a manca
- Probleme cu somnul
Unii parinti sustin ca bebelusul lor face febra, diaree sau are secretii nazale abundente chiar inainte de aparitia unui nou dinte, insa legatura dintre dentitie si aceste simptome nu este dovedita stiintific.
Reprezentantii Academiei Americane de Pediatrie afirma ca, desi temperatura corpului copilului poate creste usor atunci cand un dinte isi face aparitia, febra (atunci cand temperatura rectala depaseste 37,5 grade Celsius) si diareea nu sunt simptome normale ale dentitiei.
Daca observi ca micutul tau are febra, varsaturi sau diaree, este recomandat sa discuti cu medicul pediatru.
- Ofera-i copilului ceva de mestecat, cum ar fi un covrig sau un inel de dentitie cu lichid care poate fi racit in frigider (nu in congelator)
- Maseaza usor gingiile inflamate ale copilului cu un deget
- Daca bebelusul este suficient de mare pentru a consuma alimente solide, ii poti da alimente reci, cum ar fi un mar decojit sau iaurt
- Daca durerea de gingii este puternica, ii poti da Paracetamol sau un anestezic local sub forma de gel. Discuta cu medicul pediatru inainte de a-i administra copilului orice medicament impotriva durerilor dentare!
- Evita produsele impotriva durerilor dentare care contin benzocaina
- Incurajeaza-l sa bea cat mai multa apa, atunci cand nu bea lapte
- Evita bauturile care contin zahar, inclusiv sucurile de fructe
- Daca totusi ii dai sucuri, este recomandat sa le diluezi cu multa apa si obisnuieste copilul sa le bea cu cana, nu cu biberonul sau sticla
- Nu-i permite copilului sa suga din biberon in patut
- Nu tine bebelusul la san intre mese, deoarece s-ar putea obisnui sa foloseasca sfarcul pe post de suzeta
- Ofera-i copilului fructe ca desert si nu prajituri
- Daca vrei sa-i dai copilului alimente dulci, da-i-le de fiecare data la finalul meselor, dupa care spala-l pe dinti
Este foarte important sa nu cedezi rugamintilor copilului de a nu se spala pe dinti. Periajul are rolul important de a indeparta fragmentele mici de mancare solida de pe dinti, care nu pot fi inlaturate prin saliva. Un periaj corect nu permite formarea cariilor, care pot fi dureroase si necesita tratament. Fa-ti un obicei in a va spala impreuna pe dinti – in acest fel, micutul va privi periajul ca pe o activitate distractiva. Daca rezistenta copilului la spalatul pe dinti este foarte puternica, te poti multumi fie sa-l lasi pe el singur sa se spele, cat poate el de bine, fie sa accepti sa nu se spele pe dinti cateva zile, pentru ca apoi sa incerci din nou. Oricat de mult s-ar opune copilul, este important sa-l obisnuiesti sa se spele pe dinti!
De obicei, primul control la medicul dentist este recomandat dupa aparitia primului dinte sau pana la implinirea varstei de 1 an.
Discuta cu medicul stomatolog despre ingrijirea corespunzatoare a dintilor copilului si a cavitatii bucale.
Sursa: Regina Maria