Sari la conținut
Contactati-ne 0730046747
Cand sa contactezi medicul si cand sa iti tratezi copilul acasa Infant.ro

Cand sa contactezi medicul si cand sa iti tratezi copilul acasa

on

Bolile copilariei variaza de la o durere usoara de burta pana la dramaticele varsaturi puternice. Uneori, este evident cand trebuie sa suni medicul copilului tau. Dar exista multe situatii care nu sunt la fel de evidente, in care persoanele care au grija de copii se intreaba daca sa sune medicul sau sa mearga la camera de garda.

Atunci cand ai dubii, considera telefonul ca fiind cel mai bun prieten al tau. Pregatit cu informatii de baza despre copilul tau, suna medicul pediatru pentru sfaturi. Fii pregatit sa-i spui medicului de cat timp exista problema, ce diferente observi la copil (sau ce simptome prezinta copilul), orice detaliu care crezi ca ar putea fi important si ce temeri ai. Iti cunosti copilul mai bine decat oricine. Daca simti ca ceva nu este in regula, suna.

Mai jos gasesti cateva indicatii generale cu privire la situatiile in care trebuie sa suni la medic si cele cand trebuie sa te descurci acasa. Tine minte ca acestea sunt doar indicatii, nu reguli stricte. Atunci cand ai dubii, suna.

Cand sa suni sau sa mergi la camera de garda

Modificarile de comportament – Suna medicul pediatru atunci cand copilul tau nu se comporta normal. Schimbarile de comportament pot include dormitul mai mult decat de obicei, faptul ca nu poate ramane treaz cum era de asteptat, ca nu se joaca si nu manca precum de obicei, ca se poarta ciudat sau nu vorbeste in mod clar. Ai incredere in instinctele tale, iti cunosti copilul cel mai bine.

Traumatism cranian - Daca un copil cade sau este scapat de la orice inaltime, suna-ti medicul pediatru imediat pentru sfaturi sau mergi direct la camera de garda. In cazul in care un copil mai mare are mai mult decat un cucui minor sau cade de la mai mult de jumatate de metru, consulta medicul despre ceea ce ar trebui facut.

Imobilitate - Orice ranire care determina copilul tau sa nu-si poata  misca bratele, picioarele, degetele de la maini sau pe cele de la picioare ar putea necesita asistenta medicala imediata.

Durere – Suna medicul sau mergi la spital daca copilul acuza dureri severe, care se agraveaza sau persista, in special dureri care apar in activitatile normale ale copilului. Retine ca daca un copil mai in varsta iti poate spune ca are dureri, un copil mic iti poate transmite acest mesaj prin plans sau alte modificari de comportament.

Sangerare - Cele mai multe taieturi si zgarieturi din copilarie sunt minore. Totusi, mergi la camera de garda pentru taieturi care par mari, profunde sau au margini care sunt desfacute si ar putea necesita copci. Suna pentru asistenta de urgenta (112), in cazul in care sangerarea este severa si nu poate fi oprita sau in cazul in care copilul tau este in stare de soc (palid, ametit, confuz, inconstient).

Arsuri – Apeleaza la sfatul medicului in cazul in care o arsura a produs mai mult decat o usoara roseata a pielii (arsura de gradul I). Arsurile de gradul doi patrund prin stratul superior al pielii cauzand durere si basici care se pot sparge si se pot infecta. Arsurile de gradul trei distrug toate straturile de piele si pot patrunde in tesuturile profunde, cum sunt muschii si oasele.

Zona incerta

Varsatura - Daca un copil vomita sub forma unor alimente nedigerate doar o data sau de doua ori, fara alte semne sau simptome de boala, probabil ca poti avea grija de el acasa. Ofera-i copilului sa bea lichide cu inghitituri mici, pentru a preveni deshidratarea. Daca varsatura persista, este insotita de dureri abdominale care nu se amelioreaza dupa varsaturi sau in cazul in care copilul tau are semne de deshidratare (de exemplu, gura uscata, lacrimi reduse, urina inchisa la culoare) sau alte simptome (cum ar fi febra, diaree, dureri de cap),mergi la camera de garda. In cazul in care varsatura este verde, poate exista un blocaj undeva in intestin. In cazul in care este de culoare rosie sau arata ca zatul de cafea, acesta poate fi un semn de sangerare. In ambele cazuri mergi imediat la spital sa fie consultat de catre un medic.

Diareea - Cele mai multe cazuri de diaree pot fi tratate la domiciliu. Cateva scaune moi timp de o zi sau doua sunt de obicei cauzate de o infectie usoara (gastro-enterita) si rareori produc deshidratare majora. Cu toate acestea, scaunele apoase frecvente duc frecvent la deshidratare, in special la sugari. Suna la 112 in cazul in care copilul tau are diaree persistenta si prezinta orice semne de deshidratare sau daca diareea contine sange si / sau este insotita de dureri abdominale severe sau febra ridicata.

Deshidratarea - fluidele corpului sunt pierdute prin varsatura, diaree si febra. Daca aceste lichide nu pot fi inlocuite, copiii se deshidrateaza. Atunci cand ai grija de un copil bolnav, urmareste cat de multa apa bea si cat de mult urineaza. Un copil ar trebui sa urineze la fiecare sase pana la opt ore sau cel putin de trei ori in 24 de ore. Suna imediat medicul pentru orice semne de deshidratare, inclusiv gura uscata, buze uscate, lipsa lacrimilor, scutece uscate sau lipsa urinarii timp de sase ore, piele uscata, pierderea in greutate, scaderea activitatii sau a energiei si fontanela infundata (la nou-nascut).

Febra - Febra este un semn de boala. Cele mai multe boli care provoaca febra sunt usoare si pot fi tratate la domiciliu; cateva afectiuni sunt mai grave si necesita ingrijire medicala. Nivelul de febra, varsta copilului si simptomele suplimentare pot ajuta la determinarea  gravitatii potentiale a bolii. Pentru un copil cu varsta mai mica de 3 luni, suna medicul pentru o temperatura rectala mai mare de 37.7 grade Celsius. Pentru un copil mai in varsta, suna daca temperatura rectala este mai mare de 38.3 grade Celsius. Suna la 112 daca copilul care are febra si pare bolnav, are gatul incordat, prezinta noi eruptii pe piele, nu mananca sau nu se joaca, nu se comporta normal sau daca este ceva care te ingrijoreaza  in orice alt mod.

Eruptii cutanate – Eruptiile cutanate localizate fara febra, cum ar fi eruptiile cutanate de scutec, eczemele sau piciorul de atlet, de obicei, pot fi tratate la domiciliu. Cu toate acestea, pentru eruptii cutanate cu febra, care implica zone mari ale corpului sau de cauza necunoscuta, suna medicul pentru sfaturi. Medicul poate dori sa vada copilul la cabinet, deoarece o eruptie poate fi un semn al unei boli grave si poate fi greu de diagnosticat la telefon.

Ce poti trata la domiciliu

Dermatita de contact la frunzele de iedera salbatica - Cele mai multe cazuri de alergie la iedera salbatica pot fi tratate la domiciliu. Calmeaza senzatia de mancarime la nivelul pielii aplicand  comprese umede reci de mai multe ori pe zi si apoi aplica o lotiune cu calamina. Pentru cazurile severe, medicul iti poate recomanda un antihistaminic administrat pe cale orala si un corticosteroid sub forma de crema pentru a calma mancarimea si inflamatia. Suna medicul daca eruptia cutanata a copilului tau afecteaza organele genitale sau fata, provoaca umflarea zonei din jurul ochilor, implica zone extinse ale corpului acestuia sau daca nu poti controla pruritul. In cazul in care copilul tau face febra sau eruptia devina dureroasa, tumefiata si se elimina puroi, acestea pot fi semnele unei infectii. Mergi cat mai curand la medic.

Arsurile minore –Arsurile minore (de gradul intai) care implica numai stratul superior al pielii pot fi gestionate la domiciliu. In cazul in care copilul tau are o arsura pe o suprafata mica (de marimea unei monede de 50 bani), iar pielea este rosie, tine zona respectiva sub jet de apa calaie de la robinet pentru aproximativ 10 minute. Nu folosi gheata, deoarece aceasta poate rani zonele cu arsura. Si nu acoperi zona cu unt, creme sau alte unguente. Pentru a calma durerea ii poti administra copilului medicamente cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.

Sangerarile nazale - Sangerarile nazale sunt frecvente, mai ales in timpul iernii, cand aerul din interior este prea uscat. Cele mai multe sangerari nazale pot fi tratate la domiciliu asezand copilul in sezut, cu capul aplecat in fata si apasand pe partea moale a narii respective. Continua timp de 10 minute sa comprimi nara, in timp ce copilul respira pe gura. Daca sangerarea revine, repeta manevra inca 10 minute. Suna medicul sau mergi la camera de garda daca sangerarea nu s-a oprit dupa 20 de minute sau in cazul in care copilul tau are o sangerare nazala dupa un traumatism cranian. Pentru a preveni sangerarile nazale ocazionale, foloseste vaselina pentru a lubrifia interiorul varfului nasului si incurajeaza-ti copilul sa nu se scarpine sau sa se frece in nas. In timpul iernii, pastreaza aerul de camera umed, folosind un umidificator. Mergi la un consult la medicul pediatru daca copilul tau are sangerari nazale frecvente.

    Lasă-ți gândul aici

    Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

    Related Posts

    Femeie însărcinată relaxându-se într-o cameră liniștită.
    November 14, 2024
    Anestezia Epidurală: Informații Esențiale și Sfaturi pentru Viitoarele Mămici

    Află totul despre anestezia epidurală: beneficii, riscuri și sfaturi amuzante pentru viitoarele mămici!

    Citeşte mai mult
    Părinte îngrijorat cu copilul într-o cameră primitoare.
    November 14, 2024
    Copilul Problemă: Cum Trebuie Gestionate Tulburările de Comportament

    Descoperă cum să gestionezi tulburările de comportament la copii cu umor și răbdare! Ghid practic pentru părinți.

    Citeşte mai mult
    Drawer Title
    produse similare